Karbantartás és garancia

Tisztítás

Amennyiben a szerszámot gyakran éri sós víz (tengeri környezet) célszerű azt utána friss vízben alaposan átöblíteni, megszárítani és beolajozni bármilyen fajta víztaszító szer (pl. WD-40) segítségével. Ha rozsdásodást tapasztalsz, akkor a "Rozsdásodás, Korrózió" című részben leírtaknak megfelelően járj el!

Amennyiben törmelék vagy ragacsos folyadék kerül a szerszám belsejébe, akkor azt langyos, tisztítószeres víz segítségével távolíthatod el. Kátrány vagy hasonló jellegű szennyeződés eltávolításához használj terpentin-olaj szeszt vagy más ásványi szeszt. Ne használj Klór tartalmú vegyületeket.

Tisztítás után a szerszámot alaposan át kell öblíteni, meg kell szárítani és be kell olajozni víztaszító szer (pl. WD-40) segítségével, hogy a nedvesség mindenhonnan eltávozzon. Ez megakadályozza, hogy a későbbiekben esetleg rozsdásodás lépjen fel.

Rozsdásodás, Korrózió

A Leatherman Tool termékek anyaga 100%-os, kiváló minőségű, rozsdamentes acél,(kivéve a bitek, amelyek szerszámacélból készülnek). A rozsdamentesség fogalma az acélokkal kapcsolatban valójában korrózió állóságot jelent, ami nem zárja ki teljesen a rozsdásodás lehetőségét.

Nagyon leegyszerűsítve a dolgokat: az acél ötvözet összetevőitől (és azok arányától) függően az acél lehet teljesen korrózióálló (100%-ig rozsdamentes) és eközben viszonylag puha (pl. konyhai evőeszközök), vagy csak bizonyos fokig korrózióálló, viszont nagyon kemény.

A Leatherman Tool termékeknél alkalmazott acél természetesen a kemény fajtából való, a pengék tartósan élesek maradnak, de a fentiekből következően ez azzal jár, hogy a szerszámokon, nem megfelelő karbantartás esetén, előfordulhat rozsdásodás. Ennek megelőzése érdekében a szerszámot rendszeresen tisztítani, szárítani (szárazra törölni) és olajozni (kenni) kell. Ez különösen akkor fontos ha a szerszámot nedves, vizes környezetben használod. Tisztítás után olajozd be a pengetartó tengelyeket (pl. a WD-40 segítségével). Fényesítsd ki a rozsdásodó felületeket súroló kendő vagy nem-fémes alapanyagú csiszolópapírral (pl. Scotchbrite-al vagy puha sörteecsettel).

A késpengék élezése

A Leatherman szerszámok/kések egyenes, és fogazott élű pengéket is tartalmaznak. Az élezés módja mindkét esetben más!

Míg az egyenes élű késpenge bármilyen, hagyományos élező eszközzel élezhető (pl. köszörűkő), addig a fogazott élű pengéket kizárólag speciális, csakis erre a célra szolgáló, élezőkészlet segítségével (pl. Spyderco Sharpmaker) ajánlott élezni.

A megfelelő élezés során a fogazott penge nem sérül, alakja megmarad. A fogazott él lapos (hát-) oldalát nem szabad élezni mert az a barázdák kopását, az él tompulását idézheti elő.

25 év garancia

A Leatherman szerszámokra vonatkozó garancia az eredeti vásárlót* a vásárlás napjától számított 25 évig illeti meg.

Meghibásodás esetén a szerszámokat a gyár által erre a célra biztosított, felújított (ún. "refurbished") szerszámokra cseréljük.
Igény esetén az adott szerszámot a gyárba is ki tudjuk küldeni javításra, de ez hosszabb átfutási idővel és postázási költséggel is jár!

Fontos: a csereszerszám mindig a meghibásodott szerszám alap, natúr fémszínű változata, így fekete vagy más, egyedi színű szerszámok meghibásodása esetén is natúr színű lesz a csereszerszám!

A garanciális ügyintézéshez a következőkre lesz szükséged:

  • számla vagy nyugta
  • doboz, vagy a címkéje
  • kitöltött bejelentőlap
  • meghibásodott szerszám**

*eredeti vásárló: a termék első vásárlója. Az a személy, aki a terméket megvásárolta a hivatalos forgalmazótól, és akinek a neve szerepel a vásárlást igazoló bizonylaton.

**csak a szerszám, tok vagy egyéb tartozék nékül. TREAD karkötő esetében az egész karkötő kell, nem elég csak a meghibásodott láncszem!

A garancia nem vonatkozik:

  • a nem rendeltetésszerű használatból eredő meghibásodásokra,
  • a tartozékokra (övtok, bitek stb.),
  • a színezett (eloxált) vagy natúr felületek kopására,
  • a késpengék élezésére,
  • a különféle aukciós oldalakról (Vatera, E-bay, Jófogás stb.) származó - jellemzően magánszemélyek által külföldről, továbbértékesítésre behozott - termékekre.

A nem hivatalos magyarországi viszonteladók által (pl. ipon.hu, vagy alza.hu) eladott szerszámok meghibásodása esetén a garanciális ügyintézést is ezeknél a a cégeknél kell intézni! Amennyiben ott nem jár sikerrel, költségtérítés ellenében állunk rendelkezésére.

Szerszám regisztráció

Új szerszámodat ide kattintva regisztrálhatod.